Probijen poslednji tunel na Koridoru 10 – Manajle

Koridori Srbije su saopštili da je danas probijena desna tunelska cev tunela Manajle, čime je otvoren i poslednji tunel na Koridoru 10 i jugu Srbije. Tunel Manajle, ima dužinu od 1.804m i nalazi se na južnom kraku Koridora 10. Reč je o autoputu E 75 na deonici Caričina Dolina – Vladičin Han, nadomak varošice Predejane, u čijoj neposrednoj blizini je u maju prošle godine otvoren i Tunel “Predejane”.

Tunel Manajle

“Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtevniji za izgradnju. Uz uložene velike napore Koridora Srbije i zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uspešno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usled izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu kao što su neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci”

, navode iz Koridora u saopštenju.

Tunel Manajle

Prethodno je, u septembru 2016. godine, probijena leva tunelska cev.

Koridori Srbije su Investitor ovog projekta, dok je izvođač radova bugarska kompanija „Consortium Alliance X (EUROALLIANCE TUNNELS JSC and Road&Bridges ltd)“. Ugovorena vrednost radova iznosi 36,25 mil. EUR.

Kako se navodi, tunel će biti opremljen najsavremenijim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine. Tunelske cevi biće međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila. Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine.

Autor: predejane.rs, Danas / Foto: Koridori Srbije, predejane.rs

Leave a Reply