Predejane u pohodu na vrh – Aconcagua

Ekspedicija Planinarskog kluba ,,Predejane” koja je poznata po uspešnim osvajanjima najviših vrhova u Srbiji, Evropi, Africi i Aziji je 26. Januara 2017. godine predvođena meštaninom Zoranom Pavlovićem- Paćom, krenula je u osvajanje najvišeg vrha Južne AmerikeAconcagua.

Aconcagua

Zajedno sa Pavlovićem ekspediciju čine i Dejan Milojević iz Mladenovca, Novak Spasić iz Beograda, Zlatko Jakjovski iz Skoplja, kao i Ljupčo Gorgiev iz Velesa. Ekspedicija se pre nekoliko dana u ranim jutarnjim časovima uputila ka samom vrhu planinskog masiva Anda koji se nalazi u Argentini. Cilj koji se nalazi na 6,962 metara nadmorske visine svojstven je izazov.

Aconcagua

Aconcagua je tehnički „jednostavna planina“ ako se koristi ruta preko severne strane koja je inače standardna za uspon na ovu planinu. Ova ruta ne zahteva upotrebu standardne alpinističke opreme (užad, sekire, itd). Iako su efekti velike nadmorske visine izraženi (atmosferski pritisak iznosi 40% od pritiska koji vlada na nivou mora), korišćenje dodatnog kiseonika nije potrebno. Visinska bolest može da utiče na penjače u određenoj meri u zavisnosti od stepena aklimatizacije.

Aconcagua

Podsetimo da je Pavlović već osvojio ovaj vrh, a pored njega i Kilimandžaro u Africi (kao i poznati Predejančanin, voditelj – Aljoša Milenković), zatim Ararat u Turskoj, Chamser Kangri u Indiji, Damavand u Iranu, Elbrus u Rusiji, Mont Blanc u Francuskoj, kao i još dosta vrhova.

Kilimandzaro i Predejane

Očekujemo da će ova hrabra ekspedicija biti na vrhu za manje od nedelju dana i po spuštanju sa istog doneti pored adekvatne multimedije koju ćemo podeliti sa vama i još jedan lični ,,trofej”, kao i trofej za našu varošicu.

Autor: predejane.rs / Foto: Zoran Pavlović

Leave a Reply